Valoració

Aquesta enquesta es va obrir el dia 12/07/2013 i es va tancar el dia 1 d’octubre de 2013 amb la finalitat d’esbrinar una mica el que pensa la gent sobre els graffitiEls resultats han estat quantificats per la fulla de càlcul que GoogleDocs obre immediatament que tu crees un formulari a la teva web.
La mostra resultant és de 192 respostes, el que dóna prou validesa a aquest estudi  tot i que cal recordar que mai  es pot estar totalment segur que el resultat sigui una mostra representativa, però sí que es pot actuar assolint que és una probabilitat prou alta per definir les conclusions.

Dels resultats se’n conclou que:
  • La majoria dels enquestats tenen entre 15 i 60 anys amb un predomini especialment significatiu de la franja que va dels 15 als 20 anys ( 40%) i de la franja que va dels 20 al 30 anys ( 23%)
  • La majoria són dones 63 (%) tot i que el percentatge d’homes també és significatiu (38%), en especial en la franja d’edat que va dels 15 als 20 anys
  • La mostra més representativa demostra que el 36% dels enquestats han fet o estan fent educació secundaria obligatòria o batxillerat ( molts dels enquestats s’han queixat que no estava inclosa l’opció batxillerat). El 33% tenen titulacions universitàries.
  • La mostra és clara i prou representativa  en quant al tipus de barri que viuen els enquestats. El 86% viuen a barris benestants, mentre que el 90% viuen en barris treballadors

Pel que fa als Graffiti:
  • Queda clar que la majoria (47%) pensa que alguns son art i altres vandalisme, però a demés el 30% pensa que són una forma d’expressió i  el 15% que són un acte de rebel·lia
  • El 77% mai han fet un graffiti però el 72% coneix a algun graffiter.  Això s’explica perquè la mostra més representativa indica un perfil de gent jove (de 15 a 30 anys)
  • Queda clar que la majoria fuig de la idea que graffiti, drogues i violència estiguin relacionats, un 86% de la mostra no ho creu en front un 6% que si ho creu.
  • També queda clar que la majoria (61%)  de la mostra creu que han augmentat el graffiti a la ciutat tot i que existeix una mostra també representativa de gent que no ho sap (35%).
  • A la pregunta d’on els veuen amb més freqüència, els primers els ocupen: les portes i persianes de la ciutat amb un 32%, el mobiliari urbà amb un 30% i els murs amb un 17%.  Els trens i les façanes es reparteixen els segons lloc amb un 10% i 9% respectivament.
  • És prou significatiu que el 94 % dels enquestats i després de veure les imatges de l’actuació que es va fer al mercat de l’Abaceria central a Gràcia i comparar-les amb les del mercat de la llibertat del mateix barri considerin que l’ajuntament hauria de fomentar i donar més facilitats a aquets actes per tal de millorar la imatge d’alguns barris.



  • També és significatiu que el 81% pensi que la legalització d’aquest tipus d’art ajudaria a la reinserció de molts joves que actualment estan a l'atur i que el 94% pensi que l’Ajuntament hauria d’habilitar més espais públics per als graffiters.

  • És curiós com el 38% dels enquestats no saben o no s’han plantejat mai la possibilitat que el graffiti ben fet pugui atreure a un cert tipus de turisme, preguntats alguns personalment per aquesta possibilitat confessen que mai havien pensat que el graffiti mogués tanta gent. Tot i això el 53% creuen que sí podria atreure turisme. 


Graffiti: art o vandalisme?
  • Les ultimes 3 preguntes del qüestionari, plantegen a través de tres tires fotogràfiques una de les preguntes fonamentals d’aquest treball. Art o Vandalisme?





Tot i que els resultats no són una sorpresa, si que en certa manera presenten algunes curiositats.
  • El 75% dels enquestats es pararien a mirar els primers graffiti considerant-los un 51% com una forma d’expressió artística molt bella i un 31% com una obra d’art. 
  • Un 53% es pararia a mirar els de la segona filera tot i que un 30% tan sols ho faria amb alguns. Un 33% els considera una forma d’expressió artística molt bella, un 25 % com dibuixos ben fets i un 26% com una obra d’art. És aquí on ha estat la meva sorpresa perquè encara que la meva opinió personal és que les lletres en el graffiti (entenent en aquesta conclusió las que han estat elaborades i no els tags ràpids) són la forma més pura en que es pot expressar un graffiter, pensava que la majoria de la gent no ho entenia de la mateixa manera.
Encuriosida per la dada,  he xafardejat per les fulles de càlcul que em proporciona GoogleDocs i que no penso publicar perquè inclouen els e-mails dels enquestats i no em sembla correcte, he comprovat que la majoria dels que han opinat que aquest graffiti eren una obra d’art tenen edats compreses entre 15 i 20 anys. Això em fa tenir esperança que les noves generacions que estan pujant entenguin el graffiti com el que és art i el sàpiguen diferenciar del que no hauria de ser, brossa.

  • El 76% dels enquestats no es pararien a veure cap dels graffiti de la tercera fila tot i que sorprenentment el 21% si que ho faria amb alguns. No és cap sorpresa que el 60% els consideri escombraries i el 28% un acte de vandalisme, tot i que es curiós que un 10% els consideri una forma d’expressió com qualsevol altra.

Queda clar que la gent distingeix perfectament el que es un graffiti d’autor i el que és pura brossa, i que també fuig de la idea que alguns intentant fomentar que graffiti drogues i violència estan relacionats. La gran majoria estan d’acord que els graffitis han augmentat a la ciutat i també que el ajuntament hauria de posar-hi remei però no a cop de sanció sinó més aviat alliberant espais per als graffiti i  donat facilitats perquè els graffiters i els comerciants es puguin posar d’acord per embellir les seves persianes amb graffiti d’autor.
Tot i que el graffiti mou una quantitat significativa de gent, molts dels enquestats no s’han plantejat mai la possibilitat de que aquest moviment pugui atreure turisme, tot i això, no descarten que espais habilitats i persianes embellides amb graffiti d’autor puguin fer-ho realitat algun dia.

Tot i que la majoria dels enquestats consideren els graffiti de formes com els més atractius, m’agradaria tornar a destacar que comença a ser apreciat el graffiti més pur i que és el dels writters. Les lletres, que representen la essència vertadera del graffiti comencen a obrir-se camí i el que és més interesant, comencen a ser vertaderament apreciades. Un gran pas!