Graffiti d’Autor

Mai és fàcil triar els millors de res, perquè sovint “el millor” depèn de qui tria i en el món del graffiti passa el mateix. Existeixen graffiters excepcionals en molts camps, alguns destaquen pel seu hiperrealisme, altres per la seva implementació dels colors, altres resulten tan visuals i atractius que és difícil resistir-se al seu impacte visual. Alguns  eleven a excel·lència l’ús de les plantilles, i en molts casos un sol graffiter és excepcional en més d’un camp. D’exemples d’aquest tipus n’hi han molts.
Red: un francès considerat per molts com un dels millors graffiters. Tasso, alemany i rei del hiperrealisme. Os Gêmeos, dos germans brasilers d’estil inconfusible. Dran, un altre francès de gran potència visual i dura crítica social. Zas, la colombiana que sent passió per les lletres. El granadí Sex, o com se’l coneix, el niño de las pinturas, tot una explosió de colors. El català Pez, la visió optimista del graffiti. Aryz, un altre català internacional i referència del street art. BtoyAndrea, Kenor, Zosen,  Estzai, Rice, Kram. Owen... i molts més que em deixo per falta de temps i espai.


http://www.btoy.es/
http://berokone.blogspot.com.es/
http://www.aryz.es/
http://berokone.blogspot.com.es/
http://berokone.blogspot.com.es/
http://berokone.blogspot.com.es/
http://www.pinkghost.net/blog2/?p=309


Crec que en art no pot existir el concepte “el millor”, si de cas això depèn de cadascú i dels ulls amb els que mira. Per aquest treball en necessitava triar alguns, i he triat una petita mostra representativa. Tres estrangers i un català, els 4 ja consolidats.

Banksy, perquè aquest anglès està considerat l’artista street urban més important i més famós de l’actualitat.
Maclaim, perquè aquest grup alemany està considerat com la millor crew de graffiters de tots els temps.
C215, “el Banksy francès” perquè em vaig enamorar de les seves plantilles que recorren els barris de Barcelona.
Werens,el sabadellenc més internacional, perquè algú que és capaç de transformar amb els seus dibuixos una plaça com la que va pintar al barri Gòtic, mereix tota la nostra atenció. 

Banksy

http://www.banksyny.com/
Banksy, és potser l’artista street urban més important i més famós de l’actualitat. Un artista irreverent, incòmode i socialment compromès  del que només se’n sap que va néixer a  Bristol, Anglaterra, sobre el 1974 i del qual encara ara es desconeix la seva autèntica identitat. Va saltar a la fama al 1990 per la provocació que feia servir en les seves peces barrejant  consignes i crítiques socials sobre política,  guerra i capitalisme amb un ús irònic de les icones actuals del consum com la Coca-cola, les samarretes del Che Guevara o els grans monuments per a turistes. L’èxit  d’aquest artista del carrer que va començar pintant a mà alçada (freehand) i que s’ha anat reafirmant amb el temps en l’ús de la tècnica stencil (plantilles) esdevé gràcies sobretot al missatge social implícit en les seves obres i a l’impacte de la seva obra entre la població jove. Aquest fet ha estat clau per la internalització del seu estil allunyat dels canons de l’art tradicional. La seva obra  presenta alguns temes recurrents, com ara la presència de rates (metàfora dels banquers, polítics i corruptes), i soldats o policies (que sovint apareixen com a símbols opressors).


http://blogs.infobae.com/street-art/
http://blogs.infobae.com/street-art/
http://blogs.infobae.com/street-art/



Aquest artista que va començar fent crítica  del consumisme i del capitalisme a la seva obra i que ara cobra milions per les seves obres, està considerat un dels pioners en l’art urbà gràcies a haver fusionat el món underground del graffiti amb l’art contemporani i les eines web 2.0 que utilitza acuradament per promocionar la seva obra.
Les seves “entremaliadures” que després penja a la web, captiven als joves de tot el món. Primer copia una gran obra clàssica, li afegeix un parell d’helicòpters  blackhawk o alguna altra modificació, després es disfressa, i per últim la penja al passadís de qualsevol  museu important del món fins que la descobreixen i la retiren.


http://www.trazosdetinta.com/banksy



Així per exemple es va colar al British Museum i va deixar exposada la seva versió d’una pedra rupestre arqueològica  que mostrava caçadors amb carros de la compra. La peça falsa estava tant ben feta que va estar penjada més de tres dies abans que s'adonessin d’aquesta estranya versió de pintura rupestre.


http://enchufe123.es.tl/Artista.htm




En un museu a Brooklyn, va penjar un quadre que representava un heroi nord-americà amb el seu port marcial, la seva perruca i el seu vestit militar però amb una llauna d'esprai a la mà i un graffiti amb un símbol de pau i un escrit “no a la guerra”.






http://www.artandantiquesmag.com/



Al 2005, Banksy va entrar al museu Louvre a Paris i va penjar una pintura seva, on mostrava una dona que s'assemblava a la Mona Lisa, però en comptes de rostre tenia un somriure grog. Evidentment, aquí es van adonar de seguida.


http://news.bbc.co.uk



Al Tate Modern de Londres, va penjar una pintura d'una clàssica escena rural, però tancada per cintes policials que va passar del tot desapercebuda fins que es va estavellar a terra perquè Banksy no l’havia penjat prou bé. La pintura anava acompanyada per una targeta que deia: "Banksy 1975. Alerta criminal Regne Unit ha arruïnat el camp per a tots nosaltres.




http://punxablog.blogspot.com.es



Al MOMA novaiorquès, va aconseguir col·locar un quadre d'una dona d'època portant una màscara antigàs (el va anomenar: Tens uns ulls bells).



http://www.bbc.co.uk/news/





Al Museu d'Història Natural de NY,  va penjar un escarabat de veritat rere un vidre però equipat amb ales d'avions de combat, míssils i una antena parabòlica.




L'audàcia en l’execució de la seva obra no s‘acaba aquí. L'obra de Banksy al mur de Cisjordània, entre Israel i Palestina, va rebre atenció de tots els mitjans de comunicació per la ironia amb que atacava en les seves pintures l’estat jueu acusant-lo de convertir Palestina en un guetto al crear un mur que era del tot igual al de Berlin.

http://revistavendetta.wordpress.com/
http://revistavendetta.wordpress.com/
http://revistavendetta.wordpress.com/
http://revistavendetta.wordpress.com/




Maclaim

http://maclaim.blogspot.com.es/
Maclaim, és o ha estat la millor crew de graffiters de tota Europa des que al 1991 van començar a treballar junts. Aquest fabulós equip alemany de quatre artistes increïblement compenetrats i genials:  Case, Rusk, Tasso i Akut i que es va consagrar al 2001 a nivell mundial pel seu graffiti fotorealista, és capaç de crear obres de tal magnitud que al final sembla que el mural hagi estat fet per un sol graffiter i no per quatre. Són tan hiperrealistes que a vegades les seves obres semblen fotos,  combinen a la perfecció realisme, seccions 2D, i sobretot lletres. Determinació, perfecció i tècnica caracteritzen aquest grup.
L’excel·lent i cuidat treball en equip i l'equilibrada composició és el que marca la diferència amb la resta de graffiters que fan fotorealisme, n’hi ha molts que ho fan bé, però pocs ho fan en equip.
A diferència de Banksy, els seus treballs manquen de tota mena de crítica social però comparteixen amb ell, el domini de la perspectiva i la innovació. Actualment els quatre graffiters s’expandeixen de forma individual sense perdre res de la seva genialitat.


http://maclaim.blogspot.com.es/
http://www.33third.com
http://www.33third.com
http://www.33third.com




C215

Cristiano Guémy, o com se’l coneix al món del graffiti, C215, és un artista nascut a París i considerat pels entesos, com la resposta francesa a Banksy. És un artista de carrer que treballa acuradament l’stencil graffiti . Va néixer al 1973,  i avui dia és considerat un dels stencil artista més productius  dins   l’escena del street art.
Va començar d’adolescent com a graffiter, pintant a pistola, però després ho va deixar i van passar més de 20 anys fins que és va decidir tornar als carrers, però aquesta vegada, amb plantilles. Al 2006 va crear la seva primera plantilla. És tractava de la foto de la seva ex-dona Ava i havia de ser un regal que li feia ell a la seva filla Nina. Aquell innocent regal que volia pintar a la façana de casa seva el va popularitzar i el va convertir en un dels artistes graffiters més importants del street art.
Barcelona / Font pròpia
La diferència més gran amb Banksy  és que treballa en varies capes, les seves obres són més petites i estan més ben treballades. Normalment barreja el seu dibuix amb els colors que ja hi ha a la paret i amb les esquitxades, integrant la imatge i dotant-la així de gran realisme. La seva obra es destaca d’altres sobretot per la força que imprimeix a les expressions i trets de les cares que dibuixa, i aprofundeix de tal manera en les marcades línies dels rostres i en els colors que el resultat acaba sent espectacular. Tal com diu ell,  “es pot llegir tota una vida en una cara marcada”.
El curiós d’aquest artista és que tan sols pinta sobre superfícies malmeses, ja que la filosofia que aplica en la seva vida i per tant en la seva  obra és que el graffiti ha de servir per envellir les ciutats. El fet de pintar sobre aquest tipus de superfícies també fa que no hagi d’amagar la seva identitat com Banksy, doncs en teoria “no fa res d’il·legal”.
Enamorat del graffiti, C215 ha fet del carrer la seva galeria preferida i encara que ha exposat en alguna que altra galeria, la seva obra està on està tot el que ell dibuixa, al carrer.

Aquest artista que intenta interactuar amb tot el que l'envolta per fer el denominat stencil realista, intervé al carrer pintant els sense sostre, els refugiat i els nens que viuen aquí i que són les persones que realment coneixen aquesta experiència i per a qui l’art quasi bé sempre els hi està negat. Li agrada ensenyar certs aspectes d’aquestes persones que la societat sovint  tracta de mantenir ocults.

http://www.dontpaniconline.com
http://graffoto1.blogspot.com.es
http://graffart.eu/blog
Barcelona / Font pròpia
Barcelona / Font pròpia
Barcelona / Font pròpia
Barcelona / Font pròpia
Barcelona / Font pròpia



Werens

http://www.werens.com/


Ramon Puig, o com se’l coneix al món del graffiti, Werens, és un dels artistes sabadellencs contemporanis més internacionals i més irreverents del moment. Les seves obres poc influenciades pels estàndards del graffiti són totalment diferents a les dels altres.
Defensor del graffiti com una disciplina artística en sí mateixa,  les seves ganes de donar color i vida a la ciutat que altrament seria grisa i trista, l’han fet recorre tots els continents (excepte Oceania) pintant les flors que el caracteritzen. Al  començament eren lliris tancats que pintava a les portes tapiades de les cases de Sabadell per denunciar d’aquesta manera tan personal la quantitat de cases abandonades que hi havia a la ciutat. Poc a poc aquesta flor se li ha anat escapant de les mans i evolucionant. S’ha anat obrint ella sola i ell reconeix que... ara no podria fer-la tancada perquè ha cobrat vida pròpia. 



Barcelona / Font pròpia
Aquest artista, pioner de l’art urbà a Catalunya, que es sent perseguit per l’Ajuntament i que ha rebut prou multes per emparedar el seu estudi de dalt a baix, ha aconseguit l’inimaginable, i és que el seu art efímer mai mori, i que perduri per sempre. Al 2009 va publicar un llibre, titulat Florsss! On s’hi poden trobar 100 fotos de 100 flors pintades a 100 cases de Sabadell amb porta tapiada amb totxos i, a més, amb números de carrer correlatius de l’1 al 100. Tantes flors com l’Ajuntament li ha anat tapant sistemàticament  al llarg dels anys.

Barcelona / Font pròpia
Barcelona / Font pròpia


Pel que fa als seus personatges plens d’energia i color, sovint són més propers al còmic que a altres disciplines. La seva fantasia, la frescor dels seus dibuixos i els seus precisos traços són la seva millor tarja de presentació.

Barcelona / Font pròpia
Barcelona / Font pròpia
Barcelona / Font pròpia



Tanmateix m’agradaria destacar un altre valor d’aquest artista sabadellenc, la solidaritat, i és que des de fa uns anys a part de muntar la seva pròpia galeria  Impaktes Visuals, amb el propòsit de descobrir nous artistes que comencen i ajudar-los a difondre la seva obra, no només dins l’àmbit del graffiti sinó de la música amb actuacions de DJ’s, mai té un no per a qualsevol associació que el reclami, ja sigui per col·laborar amb Salut Mental Sabadell, com treballar amb els nois i noies del Raval per ensenyar-los a gaudir del graffiti. I pel que sembla, sempre troba algun moment per respondre a joves com jo que l’omplen de preguntes per acabar el seu treball de recerca. Des d’aquí el meu agraïment.